Inspirerande arbetsdag på Coligo med Robin Engström

Nu har turen i Coligos återkommande serie om en inspirerande arbetsdag kommit till Robin Engström, som brinner mycket för PowerShell, säkerhet och allt som rör klienter och servrar.

Berätta om ditt arbete de senaste två veckorna!

Jag gör allt mellan himmel och jord men har mestadels fokus på säkerhet. Jag har varit med och kravställt säkerhetskonfiguration för Windows 10, med diverse Guards, exempelvis Windows Defender Exploit Guard med regler för Attack Surface Reduction.

För att säkra administrationen av IT-miljöer så har jag också jobbat en hel del med Privileged Access Workstation (PAW). Följer man Microsofts riktlinjer om att administrera sin IT-miljö så ska det göras från en säkrad miljö. Då måste man köra administrationen från en virtuell maskin, och den måste för att få bästa säkerhet vara en så kallad shielded VM med hjälp av Host Guardian Service. Just det har jag kört en workshop kring hos kund.

Jag har även säkerhetsgranskat Windows 10-plattformen på en myndighet och skrivit kravställning för Windows Server 2019-plattformen kopplat till tiering-modell.

Annars så handlar det mycket om intrimning av patchhantering hos en kund – det fungerade för bra i sin ursprungliga design så det behövdes trimmas in ytterligare.

Jag har även fixat intrimning av Windows 10 med påkoppling av Azure AD Connect i ett Hybrid Azure AD Join-scenario där man nu kör Co-management via System Center ConfigMgr. 

På vilket sätt bidrar du till att skapa nytta hos dina kunder?

Jag hjälper kunder att implementera ny teknik och ny säkerhetsfunktionalitet som de ofta inte visste att de hade.  Exempel på det är hur man kan bli mer effektiv och säker samt automatisera bort repetitiva arbetsuppgifter,

“En bra filosofi är att ju enklare att förstå desto säkrare lösning”

Automatisering är ett medel att ta bort tråkiga arbetsuppgifter för att kunna avsätta tid till andra uppgifter. Men det viktiga är inte att ta bort tråkiga saker från vardagen utan att saker blir som man definierat. Om man gör manuella insatser och klickar manuellt så blir det alltid avvikande och fel konfiguration. Styrkan med automatisering är att vi får fler positiva effekter och också en högre säkerhet.

PowerShell och Desired State Configuration är exempel på hur man kan deklarera hur ett system ska se ut, sedan kommer Windows att med en inbyggd motor se till att det faktiskt ser ut så som man har deklarerat.

Hur stöttar Coligo dig i kompetensutveckling och din leverans till dina kunder?

Alla åker på Ignite och vill man åka på andra konferenser så är det inga problem att åka, så länge det ligger inom sitt eget eller Coligos fokusområden. Ett bra exempel på det är den PowerShell-konferens jag åker på i dagarna. Jag får även allt stöd i form av böcker, onlinekursmaterial et cetera som jag behöver. 

Vad ser du fram emot härnäst?

PowerShell-konferensen PowerShell Conference Europe 2019 som jag och Daniel Hedkvist (också från Coligo) besöker i Hannover. Jag har höga förväntningar då det är en diger talarlista och många intressanta sessioner. Det händer extremt mycket på Powershell- och automationsfronten med tanke på att Microsoft satsar mycket på open source och plattformsoberoende.

Några avslutande tips eller reflektioner?

Ignite kommer jag att missa i år för att istället vara föräldraledig. Jag kommer att ta varje tillfälle att ta del av innehållet ändå på distans, det mesta spelas ju faktiskt in och publiceras online ganska snart efter genomförd session.

———-

Kontakta Coligo

Om du vill veta mer om våra tjänster eller vill vara en del av Coligos härliga team, kontakta oss eller kolla in våra lediga tjänster!

This site is registered on wpml.org as a development site.